Заветинама су потребне мецене, донатори- помоћ, да би могле да остваре своју мисију

Заветинама је потребна помоћ за издавање књижевних часописа - како оних на папиру тако и електронских...Можда је најбољи начин да помогнете Заветинама куповина њених издања?... Најделотворнији начин директне помоћи је ПРЕТПЛАТА на СПЕКТАР. (Та врста претплате подразумева и низ повластица, тј. бесплатних прегледа и неких других веома популарних локација "Сазвежђа З".) Када приватно лице одлучи да помогне као донатор, дародавац излажење електронских новина и часописа, и посебно књ. часописа"ЗАВЕТИНЕ+", може да нам пошаље директно новац - ма са које тачке на кугли земаљској – преко Western Uniona (валуте: долар амерички, евро, швајцарски франак... итд) на адресу Мирослав ЛУКИЋ Сердар Јанка Вукотића 1/13, 180 309 Београд - Раковица, Србија - Када пошаљете новац, пошаљите и број - controll number на електронску адресу miroslav7275@gmail.com како бисмо у нашем одељењу Western Uniona могли да подигнемо новац који сте нам послали, као и Вашу тачну адресу.... И дародавци из Србије, могу, такође, да помогну и пошаљу динарска средства на дату адресу уобичајеном телефонском поштанском упутницом, на тел. +381 65 3006 950, уз своју обавезну кућну адресу... Хвала свим добрим и разумним људима и пријатељима Сазвежђа на разумевању, подршци и помоћи!

***************************************************

Oд јуна 2017. године тзв. НОВИНЕ БУДУЋНОСТИ, СУРБИТА ДИЗ, Новибусур више нису бесплатне и доступне свима на свету. Овај блог је отворен само за позване читаоце. Приватно – само најужи круг читаоца (кад прихвати позивницу оснивача), може - прегледати, читати, док то буде дозвољавао Управник „Сазвежђа З“. Непозвани могу убудуће читати СПЕКТАР од оног тренутка када - уплате годишњу помоћ „СПЕКТРУ“ – 999,00 дин.

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

четвртак, 10. април 2008.

Kovčeg bezrazložnih uspomena M. LukićaMiroslav Lukić: Kovčeg bezrazložnih uspomena, Edicija ZAVETINE, Beograd, 2006, 216 str. (Večiti čudesni korenovi: Sabrana dela M. Lukića, knj. 19)
Ovo je prva knjiga priča i kratkih proza M. Lukića, objavljena posle desetine Lukićevih knjiga pesama, romana, antologija, književnih kritika. Lukić je dugo pisao ovu knjigu, i strpljivo. Devedesetih je, uzgred budi rečeno, na jugoslovenskom anonimnom književnom konkursu dobio prvu nagradu za knjigu kratkih priča u rukopisu - tzv Vukovo pero. Lukić se poigravao i knjiga kao da se pisala sama od sebe. Knjiga je pisana majstorski; napisao ju je književni poligraf.Knjiga sadrži: Pedeset i četiri kratke priče (rane i druge kratke priče; str. 7-25); Dert, sevdah i karasevdah (29 - 85); Letnji Post Scriptum (87 - 119); Vašari Hiperboreje (121 -157); Druga Srbija (159 - 203) i Napomene uz ovo izdanje (207).
Vrednost ove knjige nije samo u kostrukciji već i u istinoljubivosti.Drugi deo ove knjige otkriva i jedan smeli postupak i uvid u ono drugo i nefotogenično lice Srbije.Knjiga se inače otvara jednim pasternakovskim saznanjem kako svi pisci i pesnici moraju da znaju kako se životu može smetati:”Evo kako. Poveri li se drvetu briga o njegovom sopstvenom rastenju, drvo će celo izrasti u izdanke, ili će otići sasvim u koren, ili će se potrošiti na jedan list, zato što će zaboraviti na vasionu na koju treba da se ugleda, i, proizvodiće jednu stvar od hiljade, počeće u hiljadama proizvoditi jedno te isto”.Briga o rastenju i razrastanju knjige Kovčeg bezrazložnih uspomena bila je poverena neuspehu pisca, samoći, mitu; mit je, kako sam pisac smatra, odvukao Lukića da zaboravi mnogo toga “tako je sačuvao najdragocenije stvari”; ne samo za sebe, nego i za najprobirljivijeg čitaoca...U Kovčegu bezrazložnih uspomena, pored ostalog, ima više od stotinak kratkih priča; i štimunga one druge, nedovoljno poznate Srbije. Lukićeva knjiga je nastala uključivanjem nekoliko autorovih knjiga manjeg obima, objavljivanih minulih godina; kao i pojedinim pričama, štampanim po časopisima.To je sada jedna zaokružena, neobična, uverljiva knjiga, koja dolazi, čini se, iz najneočekivanijeg pravca...Štampanjem ove knjige započelo je štampanje “Večitih čudesnih korenova” Sabranih dela M. Lukića, koje će potrajati nekoliko godina, dok ne budu objavljeni i ostalih dvadesetak tomova.O Kovčegu bezrazložnih uspomena rečeno je:”Srbija ima mnoga svoja zaboravljena, potisnuta, druga, nepoznata lica; a jedno kao da je obraslo mahovinom (severoistočna Srbija). Tom licu pripovedač Lukić postavio je - ovom knjigom - jedno osobeno, rukotvoreno ogledalo.”
Ova knjiga se može poručiti, ili direktno od ZAVETINA (zavetine@verat.net ) , ili preko internet knjižare(http://www.knjizara.com/knjige/ ).


(Ivan Shishman)

Плусвамперфект - подстицај

ОВА КЊИГА ЈЕ РЕЗУЛТАТ АКЦИЈЕ РЕДАКЦИЈЕ ДРУГОГ ПРОГРАМА РАДИО БЕОГРАДА И ТРАДИЦИОНАЛНОГ КОНКУРСА ЛИСТА САВЕЗА ОМЛАДИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ „МЛАДОСТ". И РАДИО БЕОГРАД И ЛИСТ „МЛАДОСТ" ОДВАЈАЛИ СУ РЕДОВНО, ИЗМЕЂУ ДВА 25. МАЈА, У СВОЈИМ ЕМИСИЈАМА И НА СВОЈИМ СТРАНИЦАМА ЈЕДАН ДЕО ВРЕМЕНА И ПРОСТОРА ЗА ПОЕТСКО СТВАРАЛАШТВО МЛАДИХ. ПРЕД ВАМА ЈЕ ЗБИРКА КОЈА НИ У КОМ СЛУЧАЈУ НЕ ПРЕДСТАВЉА АНТОЛОГИЈУ НАЈМЛАЂЕ ПЕСНИЧКЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ, ВЕЋ САМО КЊИГА КОЈА ЖЕЛИ ДА ПОДСТАКНЕ НЕГОВАЊЕ ЛЕПЕ РЕЧИ КОД МЛАДИХ И САДРЖИ ОСТВАРЕЊА ОНИХ МЛАДИХ ПЕСНИКА КОЈИ СУ У ЈЕДНОМ ТРЕНУТКУ ПОСЛАЛИ, КАКО ТО У НАСЛОВУ ПИШЕ, „НАЈЛЕПШЕ СТИХОВЕ".... (....)

У ЕМИСИЈИ „ДЕЖУРНИ СТУДИО" ДРУГОГ ПРОГРАМА РАДИО БЕОГРАДА ПОСТОЈИ СТАЛНА РУБРИКА „НАЈЛЕПШИ СТИХОВИ". ИЗ НЕДЕЉЕ У НЕДЕЉУ РЕДАКЦИЈИ МЛАДИ ПЕСНИЦИ ШАЉУ НА ХИЉАДЕ СВОЈИХ СТИХОВА. ПЕТАР ПАЈИЋ, ПОРЕД КОМЕНТАРА ТЕ ПОЕЗИЈЕ, У СВАКОЈ ЕМИСИЈИ БИРА ПО ЈЕДНУ, НАЈУСПЕЛИЈУ ПЕСМУ. ОВДЕ ЋЕТЕ НАЋИ ПЕСМЕ ИЗАБРАНЕ ОД НЕКОЛИКО ХИЉАДА АУТОРА, КОЈИ СУ СЕ ЈАВИЛИ ОД ЈУНА ПРОШЛЕ ДО МАЈА ОВЕ ГОДИНЕ. ЗБИРКА ЈЕ ИЛУСТРОВАНА ВИЊЕТАМА И ЦРТЕЖИМА МЛАДИХ СЛИКАРА, ИЗАБРАНИМ, ТАКОЂЕ, У ЕМИСИЈИ „ДЕЖУРНИ СТУДИО". ИЗБОР ЈЕ ИЗВРШИО ПРЕДРАГ НЕШКОВИЋ.
Кад прелистате и упознате оно што је штампано између корица књиге, која је, не случајно, узета као знак препознавања ове локације, видећете, међу ауторима, и не мали број оних, за које нико жив није знао пре 44 године, а данас представљају занимљиве песничке појаве, међу којима има и не мали број оних са природним стваралачким развојем. Тако се почињало. Некада. Пре скоро пола века. Такмичењем. Вреди на то подсетити, и више: обновити и усталити као праксу, примерену данашњем времену и технолошком развоју. Због чега? Због оних који долазе. Због оних који ће увек долазити...

Популарни постови